Ulf Kristersson: ”Det måste löna sig att gå från bidrag till arbete” – men det gör det ju redan! Väldigt mycket!

Ulf Kristersson: ”Det vi säger är att alternativet för en person som i dag inte får jobb alls är socialbidrag, det är den sämsta bidragsformen. Om man lever år efter år på socialbidrag så har man inte några motiv alls att komma ur detta.”

Källa: Löfven och Kristersson drabbade samman om jobben | SVT Nyheter


Ulf Kristersson betonar gång på gång att det måste löna sig att gå från bidrag till arbete och att det inte gör det idag. Därför vill han sänka bidragsnivåerna. Stämmer det verkligen att det idag inte lönar sig att gå från bidrag till arbete? Borde inte även svenska medier ha en konstant ”fact checker” såsom fanns inför det amerikanska valet? Det är väl ganska lätt att visa på vilka ersättningar människor tvingas leva på med olika bidragssystem?

Därför efterfrågas här input från de som lever med olika typer av bidrag. Hur mycket får ni att leva av? Ni som är tvungna att leva på socialbidrag, sjukersättning, sjukpenning, a-kassa, aktivitetsstöd osv, osv. Vilka eventuella ytterligare påfrestningar innebär det att ha dessa bidrag idag? Kontroller av bankkontoutdrag vid socialbidrag? Hembesök? Kontroller, ifrågasättanden från olika håll? Annat? Jag misstänker att ganska många har ganska stora problem såväl ekonomiskt som på annat sätt och att det helt enkelt inte stämmer att det skulle saknas ”motiv” för att gå från bidrag till arbete. Det som istället hörs från både läkar- och patienthåll är att redan nuvarande regler stressar sönder många av de som drabbats av sjukdom. Och Ulf Kristersson anser att reglerna bör skärpas? Sannolikt är det helt andra saker som gör att folk fastnar i socialbidrag än att ersättningen är för hög.

Tidigare så pratade Moderaterna med Reinfeldt och även Ulf Kristersson i spetsen om att man ville ”bryta utanförskapet”. Om hur synd det var om människor som inte hade ett arbete och en arbetsgemenskap. Och det är ju helt sant. Det vill säga att det finns såväl sociala som ekonomiska incitament redan idag! Och fanns redan då. Men samtidigt som man säger detta så kan man hålla på och prata om att det självklart är så att människor inte arbetar om det inte lönar sig tillräckligt mycket i förhållande till att få bidrag.  Resonemangen hänger inte ihop. Man vill ”hjälpa” människor ur utanförskap genom ytterligare sänkta ersättningar, men skapar i realiteten yrkesmässigt, socialt och ekonomiskt utanförskap av ännu större mått.

Sluta jaga, stressa och misstro sjuka människor och låt dem fokusera sin energi på att bli friska och på att hitta ett arbete i en inriktning och en omfattning som fungerar för dem istället!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s