Förslag på förändrade regler avseende skydd av den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI)

Texten är inte färdig ännu…

Nuvarande regler är obegripligt underliga och hårda. De är som gjorda för att den som snurrat runt tillräckligt länge i systemet ska falla igenom och tappa sin sjukpenninggrundande inkomst helt.

Förslag på förändring

  1. Tidsfrist
    Förläng tidsfristen för att skydda sin SGI till 14 dagar. Det är inte rimligt att en sjuk, ibland mycket sjuk, människa som får avslag på sin ansökan om sjukpenning måste idag anmäla sig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen (AF) första vardagen efter att denne tagit del av avslagsbeslutet. Många missar det idag.

    Det behöver alltså kanske inte nödvändigtvis utgå någon ersättning alls under tiden man inte anmäler sig hos AF men att helt nolla SGI:n är som sagt helt orimligt. Förslaget som kom upp på ”SVT Play: Så drabbas de utförsäkrade — 2017-11-22.” om att istället kräva att den försäkrade kommer på överlämningsmötet mellan FK och AF som brukar vara någon vecka eller två efter att avslagsbeslutet fattats är inte heller rimligt och även det att sätta onödig stress på den försäkrade. Det är att jämföra med att det skulle vara okej att avskeda en anställd bara för att denne en enda gång missar ett möte på arbetet. Helt indragen SGI, kanske för all framtid om det handlar om någon med svår och varaktig sjukdom. Meningslöst att ansöka om sjukpenning för all framtid för du får ändå ingen för du har ingen SGI. Nej, låt den försäkrade ha 14 dagar på sig att ta skriva in sig på AF.
  2. Inskrivningskod på AF samt att följa det regelverk som tydligen redan finns om att ”Arbetssökande med förhinder” ska vara en utredningssignal och inte en automatisk nollning av SGI:n.Idag går det tydligen inte heller att rätta till i efterhand oavsett om det är AF som faktiskt har gjort fel. ”Vi ber om ursäkt men det går inte att ändra i efterhand” är ju ett helt sjukt svar med tanke på de ekonomiska konsekvenser det innebär för den drabbade! Att det ens är möjligt att reglerna kan vara så rigida!
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s