Indragen ersättning pga av ögonblicksbilder?

Det verkar finnas många exempel där både försäkringsbolag och Försäkringskassa använder smygfilmer eller bilder de hittat på nätet för att avslå eller dra in tidigare beviljade ersättningar:

Saknas det tillräcklig kunskap och förståelse för hur vissa långvariga sjukdomstillstånd fungerar och vad som kan anses var bevis för det ena eller det andra? Dömer man människor till livslånga utredningar, processer och sedan efter beviljad ersättning till en livstidsdom av paranoia och risk att när som helst bli av med sin ersättning på grund av smygfilmning, Facebook-foton eller liknande? För att man ibland ”ser för glad ut för att ha ont” eller liknande?

I rättegången är deras utredare, en före detta polis, vittne och uttalar sig i medicinska frågor. Han säger bland annat att Nanna är för rörlig och för glad för att ha ont.

Har ”jakten på fuskare” gått alldeles fel? Är det gemene mans troende och tyckande om vad som borde vara rimligt vid värktillstånd etc eller är det specialistläkares bedömning om lämpligt liv och rehabilitering/habilitering som bör gälla? Det ställs enorma krav på att bevisa arbetsoförmåga men det verkar kunna räcka med ett foto för att full ersättnings ska dras in helt utan ytterligare utredning (även om Försäkringskassan påstår att det är en ”samlad bedömning” och ”helhetsbild”)? Trots att tingsrätten avvisar dess bevisvärde?

Men efter att inspektörer från hennes försäkringsbolag Länsförsäkringar smygfilmat henne när hon instruerat hamnade målet i tingsrätten. Där vann hon, men filmerna skickades också till Försäkringskassan.

– Jag fick ett brev från Försäkringskassan att de tänkte dra in ersättningen från första juli, då blir man ju förskräckt inför att stå utan inkomst. Jag förstår inte vad jag gjort fel, jag har ju kollat och frågat, säger Nanna Hammarstedt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s