SVT Play: Den svenska välfärden 11/1, 18/1, 25/1 – 2018

Orsak och verkan är inte alltid så lätt att fastställa. Varför ökar till exempel sjuktalen och ohälsan? Bland sjukvårdsanställda och deras patienter? Är det ökade satsningar på försäkringsmedicin och försäkringsmedicinska bedömningar och mätningar som är lösningen, eller en del av lösningen? Eller en del av problemet? Mer av New Public Management, mera mätningar och uppföljningar? Mer av administrativ börda och där man tänker att det är det absolut främsta sättet att säkerställa att rätt saker görs? Där man måste gå på tre läkarbesök för att göra samma sak som kunde göras på ett läkarbesök förr (se avsnitt 1 nedan); därför att nuvarande system premierar korta patientkontakter och en ”hög produktionstakt”.

   1. Del 1 av 3: Den svenska välfärden: VårdenFinns även som teckenspråkstolkat – spela Avsnitt 1: Den svenska välfärden: Vården

    ”Hur mår egentligen välfärds-Sverige? Erfarna reportern Britt-Marie Mattsson tar med sig superrevisorn Inga-Britt Ahlenius och ställer diagnos på patienten. I kvällens program synas vården, bland annat med hjälp av en viss doktor Skavlan i Norge. Vi träffar också före detta statsministrar och upprörda medborgare.”

    Många perspektiv och synvinklar berörs men här är några små utdrag från sändningen:

    ”New Public Management bygger på misstro…”

    ”… om man hela tiden jagar människor på detta sättet, som många upplever det, inom olika professioner…”

    ”Pendeln slår ofta över för långt.”

    Ständiga mätningar och kontroller. Vilka konsekvenser alltför mycket av detta får för de som utsätts för det, förutom den ytterligare adminstrativa börda det innebär. Detta låter väl även rätt mycket som sjukförsäkringen och rehabiliteringskedjan osv? En misstro som breder ut sig i samhället. Och det som inte kan mätas finns inte, värdesätts inte, tas inte hänsyn till? Eller så försöker man desperat ändå att mäta detta med alltför missvisande resultat som följd samt att man kanske även kan förstöra det man försöker mäta? Där människor bara, i rimlig utsträckning, vill få vara ifred från mätningar och att det i sig ger en ökad livskvalité – och kanske även en ökad produktivitet/kvalitet?

    Det framkommer även i sändningen att New Public Management (NPM) faktiskt har lett till markant ökade kostnader i den administration man avsåg att minska. Sedan är bilden naturligtvis inte svart-vit och att det finns bra saker med NPM också, men att man måste mäta rätt saker (och kanske inse att det finns saker som är viktiga och som inte kan mätas och att utrymme måste ges till även det?).

    56:07:
    ”Jag jobbar inom ett system där patienten är ett problem. Patienten söker på fel ställe, dom söker vid fel tidpunkt, dom söker för fel saker, dom har oklara diagnoser som inte passar in i de standardiserade vårdprocesser som har upprättats. Att jobba utbildad för att ge vård till patienten och sedan börja uppfatta patienten som ett problem, det är en fruktansvärd känsla. Och det är det jag vill hävda är det övergripande problemet, men sen kan det exemplifieras på tusen olika sätt.”

   2. Den svenska välfärden: Polisen
   3. Den svenska välfärden: Skolan
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s