Kalla fakta – Spelet om assistansen – TV4 Play

”Kalla fakta – Spelet om assistansen
Längd: 44 minuter
TV4 Play sedan: 22 januari 2018

4-årige Max drabbas varje natt av livshotande andningsuppehåll. Trots läkarintyg nekas han statlig assistans. Kalla fakta har granskat försäkringskassans och regeringens nya hårda linje mot de funktionsnedsatta.”

”Hur gick det egentligen till när politikerna bestämde sig för att spara på de allra mest utsatta? Vi har granskat spelet bakom regeringens nya hårda linje.”

”Vi får höra talas om ett klassiskt upplägg som används i andra länder, där politiker överdriver bilden av fusk och överutnyttjande för att kunna motivera politiskt känsliga nedskärningar. Vi bestämmer oss för att ta reda på hur det gått till här i Sverige.”

Källa: Kalla fakta – Spelet om assistansen – Streama TV4 Play


Hur många kunde tro att regeringsskiftet efter Alliansen skulle innebära ytterligare åtstramningar i sjukförsäkring och andra tillämpningar av lagar för de mest utsatta i samhället? Inför valet 2018 verkar det ju inte heller finnas några val alls i princip bland partier som vill vända denna utveckling? Det är väl bara Vänsterpartiet i så fall? Och för de som kanske inte är tillräckligt eniga med deras övriga politik, vad ska de rösta på? Ändå rösta på Vänsterpartiet för att på det enda möjliga kraftfulla sättet säga ifrån i denna fråga? Eller blir det en bortkastad röst för att de inte blir stora nog och ändå inte får något att säga till om?

Moderaterna verkar vilja strama åt ytterligare från dagens läge och Socialdemokraterna har ju som sagt tagit oss vidare från tidigare Alliansen dit vi är nu. Beror det på att Socialdemokraterna varit i minoritet? Nja, de åtstramningar de gjort i dessa frågor har väl inte gått genom riksdagen? Dvs regleringsbrev etc som gått ut som som Försäkringskassan följt, ibland till och med, med en hårdare tillämpning/snabbare takt än regleringsbreven uttryckt? Det är väl inget som behöver gå genom riksdagen? Eller?

Har Socialdemokraterna gjort på detta sätt för att de förlorade makten sist åtminstone delvis på grund av den då rådande verklighetsbeskrivningen, som i många delar var felaktiga , om hur ”enormt” många som förtidspensionerades per dag och vilka ”enorma” kostnader sjukförsäkringen innebar osv?

Per Schlingmann brukade ju ofta säga att det är det/de partier som får flest att tro på sin berättelse och sin verklighetsbeskrivning som får stöd av flest väljare. Alternativt den/de partier som ger den beskrivning av verkligheten som stämmer överens med flest väljares uppfattning. Och hur påverkas väljarnas uppfattning? På många olika sätt: av politiker, media, sociala medier och deras filtrerade verklighet där man får information som stämmer med sin redan rådande uppfattning, m.m.. Samt väljare och media påverkar även politiker och vice versa. Så den rådande verklighetsuppfattningen växer sannolikt fram i en sorts ömsesidig påverkansprocess? Och det finns verkligen inget som säger att den rådande allmänna uppfattingen i landet är den som stämmer bäst med hur det verkligen ser ut i alla lägen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s