Strandhäll har tidigare varit beredd att ändra lagen. Nu kallar hon sådant för ministerstyre?

Solrosuppropet.se har skrivit ett välformulerat inlägg om denna debatten också men även om har rätt i sak om att vissa saker som tar upp blir ministerstyre så har ändrat lagen förut när det inte fungerat som tänkt.


SVT Play Forum – 2018-02-16 kl 09.32. Interpellationsdebatt där Rossana Dinamarca frågar socialförsäkringsminister Annika Strandhäll vad hon tänkt göra åt det faktum att Försäkringskassan till exempel ställer krav på ”objektiva undersökningsfynd” för diagnoser som per definition saknar sådana. Strandhäll reagerar starkt på Dinamarcas frågor och menar att det skulle vara ministerstyre att lägga sig i detta som minister utan att det istället är domstolarna som ska bedöma om Försäkringskassan tillämpar lagen på ett riktigt sätt.

För ungefär ett år sedan var dock Annika Strandhäll beredd att ändra lagen då två nya domar gjorde att Försäkringskassan ansågs sig tvungna att ändra sina bedömningar så att människor förlorade sin ersättning. Varför var det inte ”ministerstyre” då? Är det inte ibland rimligt att ändra lagen om tillämpningen av nuvarande lagstiftning utvecklas åt ett orimligt håll?

”Strandhäll hänvisar till två domar som ligger till stöd för Försäkringskassans nya rutiner, som hon vill ändra på.

Gör Försäkringskassan fel i det här fallet?

– Nej, Försäkringskassan gör det som lagstiftningen och de här domarna säger att de måste göra. men det verktyget har ju jag, att kunna komma tillbaks med ett förslag om förändrad lagstiftning som ger Föräkringskassan ett verktyg att bedöma enligt de gamla handläggningsrutinerna.

Så du ska ändra lagen alltså?

– Ja, det ska jag göra. Och vi kommer att komma tillbaks bara inom de närmsta veckorna som ger Försäkringskassan det lagstödet.”

Liknande ”ministerstyre” har även förekommit avseende de olyckliga konsekvenserna i assistansersättningen avseende ersättning för väntetid.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s