Lägre lön efter avslag på sjukpenning: ”Då har man ju mer eller mindre ingen inkomst alls.” – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Låginkomsttagare som börjar jobba efter att ha fått avslag på sjukpenning får en kraftig inkomstminskning. Två år efter avslag låg årsinkomsten ifrån arbete för den här gruppen på 25 000 kronor, enligt Försäkringskassan.

Källa: Lägre lön efter avslag på sjukpenning – Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

Jag håller med om att det är viktigt att inte låsa fast sig vid sitt tidigare yrke. Samtidigt måste man ju göra någon form av rimlig bedömning och inte mäta arbetsförmåga mot någon form av fiktiva yrken. Den typ av alternativ som en del hamnar i via Arbetsförmedlingens olika åtgärder och sysselsättningar blir ibland rena konstgjorda andningen för att FK nekar ersättning och Arbetsförmedlingen gör sitt bästa för att fixa till något så att personen ifråga kan få bidragsfinansierade tjänster och få någon form av ersättning att leva av. Många gånger inga riktiga jobb alltså. Men statistiken ser bra ut enligt vissas tolkning.

Denna statistik säger heller ingenting om hur dessa människor mår när de tvingats tillbaka till sitt gamla yrke eller till någon ny form av sysselsättning. Får man inga pengar har man ju helt enkelt inget val oavsett om det förvärrar slitage på leder, värk, psykisk hälsa osv. Många sjukdomstillstånd saknar den sorts ”objektiva fynd” och övertydliga Diagnos-Funktionsnedsättning-Aktivitetsbegränsningar som FK ofta(st) kräver.

De många gånger absurda kraven på olika objektiva mått och DFA-kedjor/orsakssamband tynger sjukvården och bryter ner många av de människor som utsätts för dem. Det som inte kan mätas finns inte. Vanlig FK-kommentar: ”Men det är ju vad patienten själv säger. Det kan vi inte gå på. Det måste vara något objektivt” osv. Diagnoser ställs i många fall just genom att ta anamnes, höra vad patienten själv säger och väga samman många olika saker när objektiva fynd per definition inte finns.

Jag tror att de allra flesta vill ha någon form av tillhörighet och arbete/sysselsättning/arbetsgemenskap. Den kontrollapparat som nu pågår gör dock att många far illa oavsett att den nyligen framtagna statistiken används för att på något sätt ge sken av att Försäkringskassan varit rätt ute i sina åtstramningar och ”klipp-och-klistra-avslagsformuleringar” där än det ena och än det andra inte framgår tillräckligt tydligt.

Agnes Karnatz, ledarskribent på SNB, skriver i Norrköpings Tidningar, sid 2, 2018-11-20 att ”vissa behöver just en sådan knuff ut i arbetslivet”. En liten ”knuff” låter ju fint. Den stress och press som många upplever idag i ”rehabiliteringskedjans” ”objektiva” mätningshysteri vittnar många gånger om något helt annat.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s